Het is belangrijk om te weten waar de prijs van uw energierekening op gebaseerd is, zodat u de verschillende onderdelen van je energierekening begrijpt, maar ook om er zeker van te zijn dat u niet te veel betaalt voor energie.
Energie
Of het nu gaat om gas of elektriciteit, de energieprijs op uw factuur wordt berekend op basis van uw verbruik en uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Deze prijs wordt bepaald door uw leverancier en vormt het enige concurrentiecomponent van uw energierekening.
Uw energieprijs kan zowel vast als variabel zijn, afhankelijk van het contract dat u met uw leverancier heeft afgesloten.
Als uw contract een vaste prijs heeft, zal uw energieprijs niet veranderen tijdens de looptijd van uw contract, terwijl bij een contract met een variabele prijs uw prijs kan fluctueren afhankelijk van de marktbewegingen, dit zelfs tot elke maand.
Uw type meter speelt ook een rol: als u een enkele urenteller hebt, blijft de prijs die u voor energie betaalt hetzelfde, ongeacht de dag van de week en het tijdstip van de dag. Aan de andere kant, in het geval van een twee-urenteller of zelfs een dag- / nachtmeter, betaalt u minder voor het energieverbruik tijdens de daluren, dus ‘s avonds.
BTW
Voor elektriciteit bedraagt het btw-tarief 21% en is het van toepassing op alle onderdelen van de factuur, met uitzondering van de overheidsbijdrage, de aansluitbijdrage in het Waals Gewest of de heffing die bedoeld is om het Vlaams Energiefonds te financieren.
De BTW is terugvorderbaar voor professionele klanten en daar wordt dus geen rekening mee gehouden.
Voor aardgas is het BTW-tarief hetzelfde, namelijk 21%, exclusief overheidsbijdrage en aansluitbijdrage in het Waals Gewest. Net als bij elektriciteit wordt er voor zakelijke klanten geen rekening gehouden met btw.
Netwerkkosten
De netwerkkosten omvatten het distributietarief en het transporttarief en worden door uw netbeheerder (GRD) toegepast. U kunt deze tarieven raadplegen op de websites van uw netwerkoperator; in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.
Belastingen
De belastingen zijn talrijk en omvatten onder meer de bijdrage op energie, de overheids bijdrage op elektriciteit en aardgas, de kosten voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling alsook het tarief voor de openbare dienstverplichtingen opgelegd aan de beheerder van het distributienetwerk.
Naast de hierboven vermelde belastingen zijn er ook specifieke kosten die verband houden met het Gewest.
In Brussel betreft dit de toeslag voor openbare dienstopdrachten die aan leveranciers worden opgelegd, terwijl het in Wallonië de aansluitbijdrage op gas- en elektriciteitsnetten betreft.
Ten slotte zal de consument in Vlaanderen een bijdrage moeten betalen voor het energiefonds
Leveranciers zijn verplicht om hun facturen duidelijk en leesbaar te maken. De consument moet zijn factuur kunnen begrijpen. We hopen dat we u duidelijk hebben kunnen informeren. Raadpleeg bij vragen ook de Consumentenbeschermingsovereenkomst.
FAQ : Welke onderdelen bepalen uw energie rekening?
De energieprijs bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de kost van de energie afhankelijk van het verbruik, de BTW, de netwerkkosten (distributie- en transporttarieven), en de heffingen (belastingen vastgesteld door de overheden).
Bij een contract met een vaste prijs blijft de energieprijs ongewijzigd gedurende de looptijd van het contract, terwijl bij een contract met een variabele prijs het tarief kan schommelen op basis van marktbewegingen, wat elke maand kan veranderen.
De specifieke kosten gerelateerd aan de Regio variëren per regio. In Brussel betreft het de toeslag voor openbare dienstverplichtingen opgelegd aan leveranciers; in Wallonië, de aansluitingsvergoeding voor gas- en elektriciteitsnetwerken; en in Vlaanderen, de betaling van een bijdrage aan het energiefonds.