Is er een tekort te verwachten in de komende maanden?
Als u pellets gebruikt om uw huis te verwarmen of elektriciteit op te wekken, bent u ongetwijfeld bekend met de voordelen van deze brandstof. Deze oplossing is milieuvriendelijk, zuinig en gemakkelijk op te slaan.
Bovendien past de pelletkachel perfect in elk interieur. En niet te vergeten dat u in aanmerking kunt komen voor subsidies dankzij uw pelletverwarming. Echter, dit jaar zijn pelletgebruikers in België (en elders) bijzonder getroffen door de prijsstijging.
Daarnaast raken de voorraden op. Er rijzen dus vragen in onze gedachten. Wat is de toekomst van pellets? Is er in de komende maanden een tekort aan pellets te verwachten? De volgende regels proberen antwoord te geven op uw vragen.
De stijging van de pellet prijs, wat zijn de oorzaken?
Qua houtpelletconsumptie is België recordhouder. In feite is de populariteit van pellets in dit land blijven groeien.
En dat begon met de gestage stijging van de gas- en olieprijzen. Maar na verloop van tijd explodeerde de vraag. Naast de oude gebruikers zijn er ook nieuwe consumenten bijgekomen.
In feite zijn sinds 2020 de verkoop van pelletkachels en pelletketels enorm gestegen. Maar het aanbod heeft niet kunnen volgen, wat heeft geleid tot bevoorradingsproblemen.
Hierbij komt het weer zelf (het was vorig jaar erg regenachtig, waardoor de bossen ontoegankelijk werden) en de stijgende transportkosten. Daardoor werd het steeds moeilijker om pellets te vinden.
Een andere gebeurtenis die de pellet prijs deed stijgen, houdt eigenlijk verband met de Russische invasie in Oekraïne. Rusland en het naburige Letland zijn goed voor 3,2 miljoen ton houtpelletproductie per jaar, meer dan enig ander land ter wereld.
Maar sinds het begin van de oorlog kunnen bedrijven die pellets uit Rusland importeren dat niet meer doen. Bovendien zijn de handelsrelaties met dit land voor België gestopt.
Zal de prijs van houtpellets blijven stijgen?
Vorige zomer kocht u een zak pellets van 15 kilo voor 4 euro, dit jaar betaalt u er 10 euro voor. Dat betekent dat de prijs met ongeveer 120% is gestegen.
Zal dit fenomeen blijven duren? Normaal gesproken daalt de prijs van deze brandstof na de winter en stijgt hij weer de volgende winter. Maar dit jaar was dat niet het geval. De prijzen zijn gestegen sinds de winter van 2021-2022.
In werkelijkheid weten we niet hoe ver deze prijzen zullen stijgen. Het is goed om te weten dat de prijs van pellets afhankelijk is van de beschikbaarheid van grondstoffen die voor de productie worden gebruikt, de voorraad en het koopgedrag van de consument.
Een stijgende vraag leidt meestal tot een stijgende aanbod. Aangezien steeds meer mensen overstappen op pelletketels, zal de benodigde infrastructuur om aan deze vraag te voldoen natuurlijk worden ontwikkeld.
Ter illustratie, Frankrijk overweegt al nieuwe pelletfabrieken te bouwen. Ze richten zich niet alleen op de volgende winter, maar op de toekomst. Hun doel is om de productiecapaciteit tegen 2028 te verdubbelen.
Met een toenemende productie en dus aanbod, zou dit kunnen betekenen dat de prijs stabieler wordt en dichter bij wat we gewend waren. In ieder geval blijven we hierover zeer optimistisch.
Er is geen reden tot zorg. Maar hoe dan ook, verwarmen met pellets blijft het goedkoopste alternatief, net na hout. En het heeft nog een grote toekomst voor zich!
Moeten we een tekort vrezen in de komende maanden in belgië?
Voorlopig is er een gestage aanvoer in België. Echter, de voorraden zijn beperkt. Daarom hebben sommige distributeurs besloten om als scheidsrechter op te treden en de verkoop te reguleren.
Ze beperken de verkoop aan sommige klanten (door het weigeren van zeer grote hoeveelheden) zodat alle consumenten rustig de winter doorkomen. En de markt herstelt enigszins.
Het moet worden benadrukt dat alle productie-eenheden hun uiterste best doen om aan de behoeften van de klanten te voldoen. Het is bekend dat in België elk jaar bijna 700.000 ton pellets wordt geproduceerd. Maar een kwart van de productie is bestemd voor export.
Leer omgaan met een pellettekort
Voordat je gaat hamsteren, vermijd overstockage. Het is normaal dat u een bepaalde hoeveelheid wilt kopen uit angst voor tekorten. Maar houd in gedachten dat juist dit gedrag bij de meeste consumenten niet alleen het tekort veroorzaakt, maar ook de prijsstijging. We raden u daarom aan alleen voor uw winterbehoeften in te kopen.
In feite zal aan uw behoeften altijd worden voldaan, omdat de productie niet zal stoppen. Bestellingen blijven regelmatig binnenkomen. Leer daarnaast uw houtpelletverbruik te verminderen. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende. Beperk bijvoorbeeld uw warmtebehoefte door de isolatie van uw huis te verbeteren. Onderhoud ook uw verwarmingsapparatuur zodat ze zo min mogelijk pellets verbruiken.
Tot slot, wees op uw hoede voor pellet oplichting! Een tekort is altijd een broedplaats voor oplichters. Zogenaamde pelletdistributeurs kunnen uw cheques innen zonder daadwerkelijke voorraad te hebben. U kunt ook bestellingen plaatsen bij niet-bestaande bedrijven.
Informeer uzelf over de status en activiteiten van het bedrijf waar u wilt bestellen. Als u de leverancier niet kent, is het verstandig om alleen bij levering te betalen. Vermijd ten slotte bedrijven die prijzen aanbieden die ver onder de huidige marktprijs liggen.
FAQ : Wat is de toekomst van pellets?
De prijsstijging van houtpellets is te wijten aan verschillende factoren, waaronder een toenemende vraag, ongunstige weersomstandigheden, stijgende transportkosten en politieke spanningen, zoals de Russische invasie in Oekraïne.
Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijzen van houtpellets zullen evolueren, maar met een toenemende productie en aanbod is het mogelijk dat de prijzen stabieler worden en dichter bij wat we gewend waren komen te liggen.
Hoewel het aanbod momenteel continu is in België, zijn de voorraden beperkt. Sommige distributeurs reguleren de verkoop om een tekort te voorkomen, maar het is essentieel dat consumenten niet te veel inslaan.
Vermijd overstockage, koop alleen wat u nodig heeft voor de winter, verbeter de isolatie van uw woning, onderhoud uw verwarmingstoestellen om het verbruik van houtpellets te verminderen en wees waakzaam voor houtpelletoplichting.
Landen zoals Frankrijk overwegen nieuwe pelletfabrieken te bouwen om hun productiecapaciteit tegen 2028 te verdubbelen en zo te voldoen aan de groeiende vraag.
Informeer uzelf over de status en activiteiten van leveranciers, betaal alleen bij levering als u de leverancier niet kent en wees wantrouwend tegenover bedrijven die prijzen aanbieden die ver onder de huidige marktprijs liggen.