We horen vaak over ontbossing, maar de gevolgen ervan worden niet altijd besproken.
Nadat we de belangrijkste oorzaken van ontbossing hebben bekeken, gaan we nu naar de effecten ervan.
Onevenwicht en klimaatverandering
Ontbossing beïnvloedt het klimaat op verschillende manieren. Bossen zijn de longen van onze planeet.
Bomen nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof en waterdamp af aan de lucht, en daarom zijn tropische regenwouden extreem vochtig.
Bomen bieden ook schaduw die de grond vochtig houdt. Dit alles wordt in gevaar gebracht door een tekort aan bomen.
Dit leidt tot een onbalans in de atmosferische temperatuur, een droger klimaat, waardoor ecologische omstandigheden die leiden tot klimaatverandering nog moeilijker worden.
Veel dieren en plantensoorten die over de hele wereld flora en fauna vormen, zijn erg gewend aan hun natuurlijke habitat.
Ontbossing maakt het daarom moeilijk voor dieren om te overleven, en vaak moeten ze verhuizen om nieuwe habitats te vinden.
Toename van de opwarming van de aarde
Bomen spelen een grote rol in het beheersen van de opwarming van de aarde. Bomen gebruiken broeikasgassen, herstellend het evenwicht in de atmosfeer.
Met constante ontbossing is de verhouding broeikasgassen in de atmosfeer toegenomen, wat bijdraagt aan onze opwarming van de aarde problemen.
Bodemerosie
Bomen zijn ook essentieel voor de watercyclus omdat ze blijven waterdamp terugbrengen naar de atmosfeer. De grond blijft vochtig wanneer regenwater in de grond sijpelt.
Vruchtbare grond wordt op zijn plaats gehouden door complexe wortelstructuren van bomen. Met ontbossing wordt de aarde direct blootgesteld aan de zon, waardoor deze uitdroogt.
Zonder bomen treedt vaak erosie op, waardoor aarde in nabijgelegen rivieren en beekjes terechtkomt.
Bovendien fungeren bossen als natuurlijke waterzuiveringsstations.
Bodemerosie brengt de bodem in contact met verontreinigende stoffen die in de watervoorziening terechtkomen, wat de kwaliteit van ons drinkwater schaadt.
Overstromingen
Wanneer het regent, nemen bomen een grote hoeveelheid water op met hun wortels.
Wanneer deze worden gekapt, wordt de waterstroom verstoord en verliest de grond zijn vermogen om water vast te houden. Dit leidt in sommige regio’s tot overstromingen en in andere tot droogte.
Verminderde levenskwaliteit van mensen
Miljoenen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van bossen voor jacht, kleinschalige landbouw, verzamelen en medicijnen.
Materialen en producten die we dagelijks gebruiken, zoals latex, kurk, fruit, noten, natuurlijke oliën en harsen, zijn te vinden in tropische regenwouden.
Ontbossing verstoort het leven van miljoenen mensen.
Voedselonzekerheid in de toekomst
Ontbossing voor voedsel kan in de toekomst leiden tot voedselonzekerheid.
Momenteel is 52% van alle land dat voor voedselproductie wordt gebruikt, matig of ernstig aangetast door bodemerosie.
Op de lange termijn kan een tekort aan vruchtbare bodem leiden tot lage opbrengsten en voedselonzekerheid.
Verlies van biodiversiteit
Ontbossing leidt tot een enorm verlies aan biodiversiteit. Ongeveer 80% van de wereldwijde biodiversiteit bevindt zich in tropische regenwouden.
Bossen bieden niet alleen habitats voor fauna, maar bevorderen ook medicinale conservering.
Het bos fungeert als een essentiële omgeving om de grote verscheidenheid aan soorten te behouden.
Het is zonder twijfel hoog tijd om ons bewust te worden van de gevolgen van ontbossing voor ons milieu.
Eenvoudige stappen, zoals overstappen op pelletverwarming, afval sorteren of recyclen, kunnen helpen ontbossing te verminderen.
Iedereen kan in het dagelijks leven actie ondernemen, we moeten ons er gewoon van bewust worden.
FAQ : Ontbossing en de verwoestende effecten op het milieu.
Ontbossing draagt bij aan klimaatverandering door de koolstofcyclus te verstoren en het vermogen van bossen om koolstofdioxide te absorberen te verminderen. Bomen spelen ook een cruciale rol in de regulatie van temperatuur en klimaat, en hun verdwijning leidt tot een onevenwicht in de atmosferische temperatuur en een droger klimaat.
Bodemerosie wordt verergerd door ontbossing, omdat boomwortels helpen de grond op zijn plaats te houden en het te beschermen tegen directe blootstelling aan de zon. Erosie voert aarde af naar nabijgelegen rivieren en beken, waardoor de bodem wordt blootgesteld aan verontreinigingen die de kwaliteit van ons drinkwater beïnvloeden.
Ontbossing leidt tot een massaal verlies van biodiversiteit, aangezien ongeveer 80% van de wereldwijde biodiversiteit zich bevindt in vochtige tropische regenwouden. Bossen bieden habitats voor fauna en bevorderen medicinale behoud, en fungeren als een essentiële omgeving voor het behoud van een breed scala aan soorten.
Ontbossing verstoort het leven van miljoenen mensen die afhankelijk zijn van bossen voor jacht, kleinschalige landbouw, verzamelen en medicijnen. Ontbossing voor voedsel kan ook in de toekomst tot voedselonzekerheid leiden door bodemerosie en het gebrek aan vruchtbare gronden voor voedselproductie.