Daling van de voorraden en tekorten aan pellets, langere levertijden, stijging van de brandstofprijzen… Zijn we daadwerkelijk op weg naar een ernstig pellettekort?
Voortaan zal men geduld moeten hebben en het budget voor de aankoop van pellets moeten verhogen. Energie-, gezondheids- en milieucrises, gecombineerd met prijsstijgingen, hebben een sterke impact op de sector van de brandhoutpellets.
Pellettekort: een complexe context
De productie van pellets getroffen door slecht weer in 2021
De eerste reden voor deze daling van de pelletvoorraden is het weer zelf.
Met grillig weer en hoge vochtigheidsgraad in 2021 zijn bosbouwproducties getroffen en produceren ze niet zo efficiënt als normaal.
Gezondheidscrisis en lockdowns
De COVID-19 pandemie heeft ook de pelletverwarmingssector beïnvloed. De diverse lockdowns hebben de productie vertraagd en bijgevolg zijn de voorraden verminderd.
Een logistieke keten in moeilijkheden (reserveonderdelen, componenten, transport) leidt ook tot langere levertijden voor de aankoop van pelletproductieapparatuur. Pelletfabrikanten kunnen de productie niet verhogen voor één tot twee jaar.
De prijs van fossiele energie stijgt
De afgelopen maanden hebben gas en stookolie, en zelfs elektriciteit, vooral in Europa hun prijzen zien stijgen in de context van politieke spanningen die de grootste producenten van fossiele energie betreffen. Deze situatie moedigt consumenten aan om over te stappen op schonere en minder dure verwarmingsenergie.
Toename van de vraag en spanning op de markt
In 2021 werd uitgegaan van een vraagtoename van 30 tot 40% over 5 jaar. In werkelijkheid zal de prijsstijging van fossiele energie in Europa leiden tot een veel sterkere toename van de vraag naar biomassa op korte termijn dan verwacht.
Pellets positioneren zich als een zeer goed alternatief op lange termijn, omdat ze minder vervuilend zijn en goedkoper zijn om te kopen!
Een stijging van de pelletprijzen
Zoals gereguleerd door de wetten van de markt, leiden een toenemende vraag en beperkte aanbiedingen tot prijsstijgingen. Bovendien worden, door de stijging van het aankoopbudget voor houtpellets en langere levertijden vanwege tekorten die verergerd worden door de anticipatie van consumenten die opslaan in afwachting van prijsstijgingen, de budgetten verhoogd.
Een groeiende vraag, maar een aanbod dat moeilijk volgt, leidt vanzelfsprekend tot prijsstijgingen van pellets.
Het is vandaag moeilijk te zeggen, maar de prijs van pellets zal zich waarschijnlijk stabiliseren tegen het einde van het jaar; er zijn te veel variabelen in het spel vandaag.
Echter, de pelletproductie die momenteel in moeilijkheden lijkt, is slechts tijdelijk: we moeten een toename van de productiecapaciteit in Europa verwachten tegen 2023 zodat de situatie stabiliseert.
En nog een goed nieuws: de crisis van de boktor (schadelijk insect en plaag voor bosmassieven) lijkt langzaam ten einde te lopen.
Ons advies: anticiperen maar niet overstockeren: dat is waarschijnlijk het verstandigste wat te doen.
En laten we optimistisch blijven: bosbouwindustriëlen verhogen geleidelijk aan de pelletproductie om aan de vraag te voldoen en deze tekorten zullen slechts slechte herinneringen zijn!
FAQ : Moeten we een tekort aan pellets vrezen?
De afname van de pelletvoorraden is te wijten aan verschillende factoren, waaronder wispelturig weer in 2021, de COVID-19 pandemie en de gevolgen daarvan voor de productie, evenals moeilijkheden in de logistieke keten.
De stijging van de prijs van fossiele brandstoffen zet consumenten aan om over te stappen op schonere en goedkopere verwarmingsalternatieven, zoals pellets, wat leidt tot een verhoogde vraag.
De prijzen van pellets zijn gestegen door de toegenomen vraag en een beperkt aanbod, in overeenstemming met de marktwetten. Ook de langere levertijden en de verwachtingen van consumenten van prijsstijgingen dragen bij aan de prijsverhoging.
Het is waarschijnlijk dat de prijzen van pellets tegen het einde van het jaar zullen stabiliseren, en de productie zou tegen 2023 in Europa moeten toenemen om aan de stijgende vraag te voldoen, wat zou leiden tot een stabilisatie van de situatie.