We hebben de voordelen van houtverwarming al een paar jaar aangeprezen. Maar als hout een economische brandstof is, is het dan echt ecologisch? In dit artikel beantwoorden wij de vraag: is houtverwarming echt ecologisch? Lees snel verder om het antwoord te vinden!
Is houtverwarming echt ecologisch: De milieu-impact van houtverwarming
Hout is geen perfecte brandstof, maar bestaat er zoiets? Alle natuurlijk energieproductie en -consumptie creëert ongewenste bijproducten. Zelfs zogenaamde “schone” energiebronnen zoals wind- en zonne-energie hebben een bewezen negatieve invloed op het milieu.
De grote milieu-impact van houtverbranding is vervuiling door houtrook. Deze drie aspecten van deze vervuiling hebben impact op het milieu:
- Schadelijke dampen (Veroorzaakt door mensen die hun huizen inefficiënt verwarmen)
- Luchtverontreiniging (Ontstaat door te veel geproduceerde rook in laag gelegen gebieden zoals een riviervallei. In de winter is een riviervallei vatbaar voor temperatuurverschillen waardoor de rook dicht bij de grond wordt vastgehouden)
- Luchtvervuiling binnenshuis (Dit is meestal het gevolg van een lekkende of inefficiënte houtkachel)
Het valt niet te ontkennen dat er bij de verbranding van hout rook ontstaat. Rook is in hoge concentraties schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Zelfs bij lage concentraties kan het schadelijk zijn voor kinderen, ouderen en mensen met longaandoeningen of allergieën.
Degenen die de verbranding van hout in bepaalde steden willen beteugelen, wijzen erop dat houtrook giftige chemicaliën bevat. Dit ondanks het feit dat een slecht aangestoken barbecue in de achtertuin of een stadsbus net zo goed schadelijke stoffen kan uitstoten.
Technologie is de redding
Het goede nieuws is dat nieuwe houtverbrandingstechnologie die in de huidige gecertificeerde kachels is ingebouwd, een lange weg aflegt bij het aanpakken van alle drie de aspecten van houtrookverontreiniging. Dankzij vier decennia aan onderzoek sinds de oliecrisis van de jaren zeventig, weten we veel meer over houtverbranding.
Kachels, inzethaarden, open haarden en verwarmingsketels met geavanceerde technologie kunnen houtrook met wel 90 procent verminderen in vergelijking met oudere zogenaamde luchtdichte kachels.
Zo kan de drievoudige milieu dreiging van houtverbranding worden aangepakt door huishoudelijke en houtverbrandingsapparatuur te upgraden naar de nieuwste efficiëntienormen.
Is houtverwarming ecologisch duurzaam?
Het antwoord op deze vraag brengt ons op een omstreden punt: de uitstoot van broeikasgassen. De opvatting dat het verbranden van hout de hoeveelheid kooldioxide die de atmosfeer binnendringt verhoogt, is namelijk slechts de helft van het verhaal.
Koolstofdioxide zou in elk geval door deze bomen worden uitgestoten als ze doodgaan, en de jonge boompjes nemen daadwerkelijk kooldioxide op, waardoor de broeikasgassen in het bos neutraal worden.
De relatieve efficiënte van houtverwarming
Brandhout wordt over het algemeen op drie manieren verbruikt: het wordt verbrand in een open haard of het wordt gebruikt als primaire of secundaire verwarmingsbron. Het is vaak te vinden in openhaarden in woningen in de stad. Brandhout wordt als primaire of secundaire verwarmingsbron gebruikt als woningverwarming.
Als u overweegt hout te gebruiken als secundaire verwarmingsbron, dan vraagt u zich misschien af of houtverwarming in onze tijd wel economisch haalbaar is?
Het snelle antwoord is ja. Houtverwarming is een minder dure manier om uw huis te verwarmen dan conventionele brandstofbronnen zoals olie, aardgas en elektriciteit.
FAQ : Is houtverwarming echt ecologisch
Landbouwactiviteiten zijn de belangrijkste oorzaak van ontbossing, goed voor ongeveer 80% van de totale ontbossing volgens de FAO. De toenemende vraag naar voedselproducten leidt tot het kappen van meer bomen om land te cultiveren.
De veehouderij is verantwoordelijk voor ongeveer 14% van de wereldwijde ontbossing. Boeren maken vaak land vrij door bomen te kappen en te verbranden om vee te houden en voedsel te produceren, wat de bodem geleidelijk degradeert.
Illegale houtkap draagt bij aan ontbossing door bomen te kappen om te voldoen aan de vraag naar hout voor de houtindustrieën, zoals papier, lucifers en meubels. Hout wordt ook gebruikt als brandstof, wat de vraag naar hout verhoogt en ontbossing bevordert.
Verstedelijking en overbevolking dragen bij aan ontbossing door meer land nodig te hebben voor huisvesting, voedselproductie en veehouderij. Bovendien leidt de aanleg van wegen om toegang te krijgen tot de bossen en stedelijke gebieden met elkaar te verbinden ook tot het kappen van bomen.