Wist u dat u vandaag de dag de mogelijkheid heeft om uw energierekening te verlagen en milieuvriendelijker te leven door uw eigen groene energie te produceren? U kunt dit op een aantal manieren doen. We hebben voor u de belangrijkste alternatieven die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn op een rij gezet.
Biomassa
Wat betekent biomassa concreet? Het is in feite een term die verschillende producten omvat die worden gewonnen uit plantaardige of dierlijke grondstoffen die afkomstig zijn uit de land- en bosbouw.
Industrieel en huishoudelijk afval kan ook wel biomassa worden genoemd. De gemakkelijkste manier om thuis hernieuwbare energie te produceren, zijn nog steeds pellets of houtblokken.
Om de duurzame kant van het product te garanderen, mag u alleen pellets van topkwaliteit gebruiken, altijd gecertificeerd. Gecertificeerde producten zullen CO2-neutraal zijn, omdat hun verbranding overeenkomt met wat bomen en planten in de atmosfeer hebben opgenomen.
Zonnepanelen
Zonnepanelen winnen tegenwoordig aan populariteit. De zon, hoewel niet altijd even aanwezig in België, vertegenwoordigt een gratis en onuitputtelijke energiebron.
Zonnepanelen zijn over het algemeen eenvoudig op het dak te installeren en voor deze panelen is vaak geen bouwvergunning nodig. In de praktijk zet elke cel in het paneel zonlicht om in elektriciteit.
Overweeg echter om een gecertificeerd installateur in te schakelen om onaangename verrassingen te voorkomen.
Om uw panelen te optimaliseren, kunt u overwegen om bij zonnig weer elektriciteit te verbruiken en de overtollige energie die wordt geproduceerd op te slaan in een batterij.
Warmtepomp
De warmtepomp is een oplossing die gebruikmaakt van de energie die beschikbaar is in de lucht, in het water of in de grond. Zolang het perfect is afgestemd op uw behoeften, is dit een zuinig en gemakkelijk te gebruiken optie.
Daarnaast is het onderhoud van deze pompen relatief eenvoudig. Let echter op de totaal geleverde prestaties.
Doordat de pomp energie gebruikt om het te produceren zal deze alleen winstgevend zijn als het primaire energieverbruik lager is dan de hoeveelheid warmte die het levert.
Om het meeste uit uw warmtepomp te halen, moet u zoveel mogelijk het gebruik van andere optie voor verwarmen naast elkaar vermijden en de temperatuur in huis constant houden.
Stedelijke windturbines
U wist het misschien nog niet, maar onder bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk om een windturbine in de stad te plaatsen. U moet een haalbaarheidsstudie doen om erachter te komen of de gekozen locatie geschikt is.
Kies bij het kiezen van uw windturbine voor een gecertificeerd product waarvan de energieproductie is getest. Om dit project uit te voeren heeft u een milieuvergunning nodig, maar u kunt wel profiteren van energiesubsidies, die variëren naargelang de regio waar u woont.
Andere mogelijkheden
Er zijn nog meer mogelijkheden om uw eigen groene stroom op te wekken die iets minder bekend zijn. Het gaat onder meer om warmtekrachtkoppeling, dat wil zeggen het gebruik van de warmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit als middel voor zelfproductie.
Een laatste mogelijkheid is de zonneboiler die net als zonnepanelen gebruik maakt van zonne-energie dat wordt gebruikt om uw water mee te verwarmen.
FAQ : Hoe u zelf groene stroom kunt produceren ?
De belangrijkste alternatieven om thuis groene energie te produceren zijn biomassa (pellets of houtblokken), zonnepanelen, warmtepompen en stedelijke windturbines.
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit dankzij hun cellen. Om hun gebruik te optimaliseren, consumeer elektriciteit wanneer de zon schijnt en sla de overtollige geproduceerde energie op in een batterij.
Onder de minder bekende opties om groene energie te produceren vinden we de warmtekrachtkoppeling, die de warmte benut die vrijkomt bij de productie van elektriciteit, en de zonneboiler, die zonne-energie gebruikt om water te verwarmen.