We hebben allemaal veel grote energieslurpers in huis. Om hun verbruik te verminderen, moeten we eerst weten welk apparaten het meeste verbruiken om vervolgens oplossingen te zoeken.
Dit is des te relevanter omdat we deze winter het risico lopen te van een stroomtekort.
Verwarming
Allereerst de verwarming. De verwarming is soms verantwoordelijk voor wel 50% van ons energieverbruik. Dit betekent dat de gemiddelde Belg vaak een maandsalaris per jaar alleen aan verwarming besteedt.
Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om uw rekening te verlagen:
Isolatie is de juiste oplossing om te voorkomen dat u veel warmte verspilt en tegelijkertijd geld bespaart. Begin met het isoleren van zowel het dak als de muren, ramen en vloeren.
Andere tips: zorg ervoor dat u uw thermostaat correct instelt en zet hem ‘s nachts of wanneer u weg bent lager. Plaats vervolgens een reflector achter uw radiatoren om warmteverlies te minimaliseren (tot wel 70%!).
Vergeet ook niet om ‘s nachts rolluiken en gordijnen te sluiten en u vermijdt warmteverlies tot wel 60%.
Huishoudelijke apparaten
Grote apparaten verbruiken veel meer energie dan u misschien denkt. Denk aan wasdrogers, koelkasten, tv’s en vaatwassers, om er maar een paar te noemen.
Deze apparaten kunnen tot 30% van onze elektriciteitsrekening vertegenwoordigen, dus het is de moeite waard om hun verbruik te verminderen.
Begin door alleen A +++ apparaten te kopen die veel minder energie verbruiken. Volg dan deze simpele tips: gebruik de magnetron in een traditionele oven, ontdooi uw vriezer, droog uw was in de open lucht …
En vergeet ten slotte niet dat uw stand-by verbruik behoorlijk substantieel kan zijn, tussen € 80,-en € 100,- per jaar.
Verlichting
Als het om verlichting gaat, vertegenwoordigt deze vaak ongeveer 15% van een elektriciteitsrekening. Ook hier zijn enkele eenvoudige handelingen voldoende om de kosten te verlagen.
Kies allereerst voor led-lampen die beduidend minder verbruiken dan halogeenlampen en bovendien een langere levensduur hebben. U kunt ook geld besparen door natuurlijk licht te kiezen, en tot slot, vergeet niet het licht uit te doen wanneer u een kamer verlaat.
Heet water
Elke Belg verbruikt gemiddeld 120 liter water per dag, waarvan ongeveer de helft verwarmd moet worden. Daarom maakt warm water voor huishoudelijk gebruik ongeveer 15% van onze energierekening uit.
Deze tips kunnen u helpen de kosten te verminderen: voorkom warmteverlies door warmwaterleidingen te isoleren (u kunt tussen de 5% en 10% besparen!).
Om uw waterverbruik te verminderen, kies voor douches in plaats van baden en installeer doorstroomverminderaars op uw kranen. Laat ten slotte uw vaatwassers en wasmachines alleen draaien als ze vol zijn!
Ons advies kan u een paar honderd euro per jaar besparen, dus waar wacht u nog op?
FAQ : Hoe u het verbruik van energieslurpers thuis kunt verminderen
Om het energieverbruik van de verwarming te verminderen, is het belangrijk om het dak, de muren, de ramen en de vloeren goed te isoleren. Stel uw thermostaat optimaal in, plaats reflectoren achter de radiatoren en sluit ‘s nachts de rolluiken en gordijnen.
Kies voor apparaten met een A+++ label, gebruik liever de magnetron dan de traditionele oven, ontdooi uw diepvries, kies voor luchtdrogen in plaats van de droogtrommel, en verminder het standby-verbruik door apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt.
Gebruik LED-lampen, kies voor natuurlijke verlichting en schakel het licht uit wanneer u een kamer verlaat om het energieverbruik van de verlichting te verminderen.
Om energie te besparen op het verbruik van warm water, isoleer de warmwaterleidingen, kies voor douches in plaats van baden, gebruik waterbesparende apparaten op uw kranen en laat uw vaatwassers en wasmachines alleen draaien als ze goed gevuld zijn.