Om het meeste uit uw pellet kachel te halen, moet u ervoor zorgen dat u het onderhoud en de reiniging niet verwaarloost. Zelfs met de beste pellets op de markt zal met een vuile en slecht onderhouden kachel geen optimaal resultaat gegeven worden.
Veiligheid pelletkachel
Veiligheid eerst. Wacht altijd tot je kachel uit is en afgekoeld is voordat je hem schoonmaakt om brandwonden te voorkomen.
Verbrandingskamer pelletkachel
De brander van het toestel regelt de verbranding. Als het te vervuild raakt (of te veel slakken bevat), kunnen de verbrandingslucht en de hete ontstekingslucht er niet doorheen en zal uw kachel dus minder goed renderen. Regelmatig schoonmaken vermijdt dat en soms dient u zelfs de wanden af te krabben. Volg hiervoor de instructies van uw kachel.
As pellet kachel
Als u uw woning verwarmt met hout pellets, ontstaat er as. Probeer de asbak elke keer dat u uw pellet kachel vult, te legen. Zorg ervoor dat u dit in de winter minstens één keer per week doet. Als u toch bezig bent, stofzuig dan ook de verbrandingskamer. Door dit te doen, creëert u een beter rendement.
Denk er ook aan om hout pellets te kiezen met een lage aswaarde. De beste pellets hebben een asgehalte van minder dan 0,7%! Hoe minder as, des te beter de prestaties uit de pellet kachel en dus een energiebesparing.
Reiniging van het glas van de pellet kachel
Hoewel een vuil glas de goede werking van uw kachel op geen enkele manier zal verhinderen, verdient het de voorkeur om deze schoon te maken zodat u de vlam visueel kunt controleren. Gebruik hiervoor de as van uw kachel in plaats van chemicaliën om het glas te schrobben.
Bevochtig een krant, dompel hem onder in de as en wrijf hem in. Dankzij de schurende kracht van de as wordt het glas gereinigd. Veeg vervolgens af met een vochtige doek om af te werken.
Als de vlekken echter aanhouden, kunt u een schoonmaakproduct gebruiken.
Buitenkant reinigen van de pellet kachel
Kijk ook regelmatig naar de buitenkant van uw apparaat. Denk eraan om het apparaat af te stoffen en alle luchtkanalen te stofzuigen, evenals de ventilatiegaten onder en boven uw pellet kachel. Ten slotte kunt u af en toe het buitenlucht inlaatrooster wassen en het stof verwijderen dat zich in de tank heeft verzameld.
Vegen van de pellet kachel pijpen
Zorg ervoor dat alle kachelpijpen twee keer per jaar worden geveegd, zoals bepaald in de gezondheidsvoorschriften. Als de haard of het rookkanaal van uw kachel vuil is, kan dit de duurzame verbranding van de pellets verhinderen en kan het vuil zelfs uw toestel beschadigen.
Huur voor deze reiniging een professional in. Deze zal bepalen welk type reiniging (vegen vanaf de bovenkant, vegen vanaf de onderkant van het kanaal of veeg luik) geschikt is voor uw apparaat.
Diepgaande controle van de pelletkachel
Naast het vegen zult u ook een professional moeten inhuren voor een grondige controle van uw pellet kachel.
Deze zal ook de ventilatoren (Die warme lucht naar de kamer brengen) en pakkingen controleren en schoonmaken, evenals alle elektronische onderdelen (Erg belangrijk voor de juiste afstelling van uw kachel).
Door ons advies op te volgen en vooral door de beste pellets van ultra premium kwaliteit te kiezen, optimaliseert u de prestaties van uw pellet kachel.
FAQ : Hoe maak ik mijn pellet kachel schoon?
Om de verbrandingskamer schoon te maken, voert u regelmatig een reiniging uit door af en toe de wanden te schrapen, in overeenstemming met de gebruiksaanwijzing van uw pelletkachel. Denk er ook aan om de verbrandingskamer te stofzuigen om een betere efficiëntie te garanderen.
Het wordt aanbevolen om de asbak te legen telkens wanneer u de pelletcontainer vult, of ten minste één keer per week in de winter.
Om het glas zonder chemische producten te reinigen, bevochtigt u krantenpapier, dompelt het in de as en wrijft over het glas. Daarna veegt u erover met een vochtige doek. Als er vlekken blijven zitten, gebruik dan een reinigingsmiddel.
Schakel een professional in voor de jaarlijkse schoorsteenveegbeurt van de kachelbuizen, evenals voor een grondige controle van de kachel, met name om de ventilatoren, afdichtingen en elektronische apparaten te controleren en schoon te maken.