Een haardvuur van hout is een fijne en comfortabele warmte om in huis te hebben. Niet alle houtsoorten zijn hiervoor echter geschikt.
Droomt u ook van zo’n prachtig haardvuur, maar weet u niet welke houtsoort u moet kiezen voor uw houtkachel, volg dan ons keuze advies.
Hard of zacht
Voor uw verwarming heeft u de keuze tussen hardhout (eiken, beuken, enz…) of zacht hout (linde, berken, elzen,….). Hoewel zachthout over het algemeen minder duur is, brandt het ook minder lang.
Het grootste verschil zit in de voeding. Als u een gewone kachel heeft die constant moet worden gevoed, kies dan voor hardhout, dat langer brandt.
Is uw kachel daarentegen een accumulatiekachel waarmee u de hele dag van de warmte kunt genieten, dan kunt u zorgeloos zacht hout gebruiken.
Naaldhout of hardhout
Het tweede criterium waarmee u rekening moet houden, is of uw haard open vuur heeft of niet. Hoewel u zowel naaldhout als hardhout kunt gebruiken om met hout te stoken, is het beter om voor hardhout te kiezen als uw haarvuur open is.
Naaldhout heeft de neiging te knetteren wanneer het wordt verbrand, omdat de opbouw van houtgas groter is. Bovendien, als uw naaldhout erg verzadigd is met hars, kan dit leiden tot roetafzetting in uw schoorsteen.
Brandtijd
Zoals u hierboven heeft gezien, brandt hardhout niet zo snel als naaldhout, en brand hardhout daarnaast langer dan naaldhout. Door de verschillende eigenschappen te combineren, zijn hier de drie houtsoorten die het langst branden:
- Appelboom
- Beukenhaag
- Beuken
Dit zijn de drie houtsoorten met de kortste verbranding:
- Zilverspar
- Grove den
- Wilg
Het is aan u om de beste brandstof te kiezen.
Warme of mooie verbranding
De volgende keuze hangt van u af: Verkiest u het visuele aspect van de vlam of hecht u juist meer belang aan de calorische waarde van uw hout?
Wilt u liever mooie vlammen, kies dan voor essen of eiken waarvan de vlammen veranderen en een mooi spektakel opleveren.
Als de calorische waarde, dat wil zeggen de warmte opbrengst van uw hout, voor u belangrijk is, raden wij u aan om te kiezen voor houtsoorten van fruitbomen, beuken, essen of zelfs acacia.
Verbrand hout
Laten we na de stap van het kiezen van de houtsoort kijken waar u rekening mee moet houden bij het aansteken van uw vuur. Begin eerst met kleine stukjes hout en aanmaakblokjes.
Wanneer uw vuur zich stabiliseert, voeg dan geleidelijk grotere stukken in toe, terwijl u de vlam niet compleet afdekt. Als de rook praktisch onzichtbaar is, is het u gelukt en is de verbranding is optimaal.
Voeg, afhankelijk van de behoefte, meer hout toe, in een redelijke hoeveelheid.
Vermijd echter het verbranden van behandeld hout of ander afval zoals papier, karton of plastic. Hieruit kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor uw gezondheid en het milieu. Bovendien kunnen deze ongeschikte materialen uw haard beschadigen.
Ons laatste advies is om geen nat hout stoken. Allereerst heeft nat hout geen volledige verbranding en komen er schadelijke stoffen vrij. Dit geeft minder warmte af omdat een deel van de energie wordt gebruikt om het vocht te verdampen.
Alternatieven voor houtblokken
Heeft u niet de mogelijkheid om een openbaar te stoken met houtblokken maar wenst u toch te profiteren van de aangename warmte van een houtverwarming, dan heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor één van de vele alternatieven zoals briketten, kant en klare houtblokken of hout pellets.
Hout pellets
Deze kleine houtkorrels zijn in feite samengeperst houtafval en bieden een 100% duurzame oplossing. Hun efficiëntie is erg hoog en ligt rond de 90%. U moet echter een speciale kachel hebben om ze te kunnen branden.
Houtbriketten
Deze brandstof is samengesteld uit samengeperste vezels en houtsnippers. Hun verbranding is traag en ze zijn een duurzaam alternatief.
Kant -en klare houtblokken
Deze houtblokken zijn een mengsel van zaagsel en paraffine dat lang en mooi brandt. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, maar door de paraffine zijn ze minder duurzaam dan pellets en briketten.
FAQ : Hoe kies ik het juiste brandhout?
Hardhout, zoals eik of beuk, brandt langer dan zachthout, zoals linde of berk. Hardhout is beter voor gewone kachels, terwijl zachthout geschikt is voor accumulatiekachels.
Voor verwarming met een open haard is het beter om loofhout te gebruiken dan naaldhout, omdat naaldhout de neiging heeft te knetteren en roetvorming kan veroorzaken.
Houtsoorten met de langste verbrandingsduur zijn appel, haagbeuk en beuk. Soorten met de kortste verbrandingsduur zijn spar, grove den en wilg.
Als u mooie vlammen wilt, kies dan voor es of eik. Als u meer waarde hecht aan de calorische waarde, kies dan voor houtsoorten van fruitbomen, beuk, es of acacia.
Alternatieven voor houtblokken zijn pellets (houtgranulaat), houtbriketten (samengeperste houtvezels en -snippers) en geperste houtblokjes (mix van zaagsel en paraffine). Pellets en briketten zijn ecologische opties, terwijl geperste houtblokjes minder ecologisch zijn vanwege de paraffine.