Tegenwoordig stoken steeds meer mensen in België met hout pellets. En dat is met reden want het verwarmen met pellets is vaak de goedkoopste (ongeveer € 5 per zak van 15 kg) en de meest duurzame optie om uw huis te verwarmen. Daarnaast geeft de pellet kachel een prettige sfeer en fijne warmte aan uw woning.
Om optimaal te profiteren van het stoken op pellet hout, moet u ervoor zorgen dat uw pellets van optimale kwaliteit zijn. Dit zorgt voor een efficiënte en duurzame verbranding en dus voor meer comfort en een aangenamere warmte. We helpen u om een keuze te maken uit de enorme hoeveelheid pellets op de markt met de 6 onderstaande tips. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar volg óók ons advies:
Pellet-certificering
Koop in de eerste plaats nooit een pellet zonder certificering. Certificering garandeert de kwaliteit van uw pellets, en kopen zonder certificering kan zelfs gevaarlijk zijn.
De Europese norm DIN EN ISO 17225-2 regelt de certificering van pellets. De Europese staten hebben deze richtlijn vervolgens omgezet in hun wetgeving. In België regelt het Koninklijk Besluit van 5 april de kwaliteit van hout pellets. De Duitse DINplus-certificering is echter de bekendste in België. Een andere steeds bekendere certificering is ENplus, die zelfs nog veeleisender is dan DIN plus.
Bedenk dat de garantie voor uw pellet kachel over het algemeen alleen geldt als u gecertificeerde pellets gebruikt.
Calorische waarde van de pellet
Wat betekent de warmtewaarde? Dit is de hoeveelheid warmte die uw pellets kunnen produceren. Met andere woorden, hoe hoger dit vermogen, hoe meer u warmte voor uw geld krijgt, want een hoge calorische waarde produceert meer warmte.
Wees echter voorzichtig, uw pellets mogen geen te hoge calorische waarde hebben. Als dit vermogen groter is dan 19MJ / 1.000 kg, bestaat het risico op het smelten van de as, wat kan leiden tot frequenter onderhoud. Geef de voorkeur aan pellets met een calorische waarde tussen 16,5 en 18MJ / 1000 kg.
Vochtgehalte pellets
Omdat de pellets worden geproduceerd zonder enige chemische toevoegingen door natuurlijke grondstoffen te drogen, is hun vochtigheidsgraad altijd laag. Hun verbranding zal efficiënter zijn en meer warmte afgeven als deze snelheid erg laag is. Koop bij voorkeur pellets met een vochtgehalte tussen 4% en 7%.
Asgehalte van pellets
Kies altijd voor pellets met een zeer laag asgehalte, hierdoor hoeft u de aslade niet vaak te legen en wordt de verbranding efficiënter. Koop daarbij hout pellets met met een gehalte lager dan 0,7%.
Pelletgrootte
Volgens de normen hebben de pellets een diameter van 6 mm. Uw kachel is ontworpen voor pellets met een diameter van 6 mm tot 8 mm. Wat betreft de lengte: deze moet tussen 3,15 mm en 40 mm zijn.
Smelttemperatuur pellets
Negeer deze parameter niet want deze is echt essentieel. De vlam van de ketel is vaak hoger dan 1000 ° C. Als de as echter bij deze temperatuur zou samensmelten, kan dit uw boiler tijdens het afkoelen beschadigen.Geef daarom de voorkeur aan pellets met een hoge smelttemperatuur, idealiter boven 1200 ° C.
Wij hopen dat u ons advies om pellets van ultra premium kwaliteit aan te schaffen die energie besparen zult meenemen in uw overweging.
FAQ : Hoe kies ik de beste houtpellets?
Bij het kopen van houtpellets, kies voor die met certificeringen zoals DINplus of ENplus, die hun kwaliteit garanderen en voldoen aan de Europese normen.
De calorische waarde geeft aan hoeveel warmte de pellets kunnen produceren. Hoe hoger deze is, hoe meer warmte er wordt geproduceerd. Kies voor pellets met een calorische waarde tussen 16,5 en 18 MJ/1000 kg.
Een laag vochtgehalte (idealiter tussen 4% en 7%) zorgt voor een efficiëntere verbranding en meer warmte. Een laag asgehalte (minder dan 0,7%) maakt de verbranding efficiënter en vermindert de frequentie van het legen van de asbak.
Een hoog smeltpunt (idealiter hoger dan 1200°C) is te prefereren omdat dit voorkomt dat de assen smelten op de temperatuur van de vlam van de boiler, wat de apparatuur zou kunnen beschadigen bij afkoeling.