Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het risico van een stroomtekort. Hoe kunnen we voorkomen dat we in het extreme geval de black-out bereiken bij een bewezen tekort En hoe te handelen als een stroomstoring wordt aangekondigd?
Het directe gevolg van het tekort aan elektriciteit voor de consument is de stijging van de elektriciteitsrekening. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, is de markt gevoeliger voor prijspieken.
Aangezien huishoudens een kwart van de elektriciteit in België verbruiken, zullen ze hun verbruik moeten verminderen als er een tekort wordt aangekondigd, en dit vooral op het moment van winterpieken, dat wil zeggen tussen 17.00 uur en 20.00 uur, op koude dagen.
Het is niet langer een kwestie van kleine gebaren, die altijd handig zijn, zoals het uitzetten van de televisie in plaats van deze op stand-by te laten staan, de oplader van je mobiele telefoon loskoppelen en het licht uitdoen in lege kamers.
Wanneer we weten dat we het risico van black-out lopen, moeten we verder gaan. Grotere en krachtigere apparaten zijn inderdaad grote energieslurpers zoals stofzuigers, wasdrogers, wasmachines, vaatwassers, elektrische boilers, broodroosters, strijkijzers, friteuses, de koffiemachine enzovoort.
Het gebruik van deze apparaten tussen 17.00 uur en 20.00 uur vermijden is heel goed mogelijk, hoewel het wel wat planning vergt van te voren (vooral voor gezinnen met jonge kinderen).
Het beste is om door te gaan en constant uw best te doen en een steentje bijdragen. Door een gezamenlijke aanpak is het dus mogelijk om te vermijden dat u terug moet grijpen naar het afschakelplan.
Deze afschakelplannen bestaan uit het maken van geplande stroomonderbrekingen in één gebied tegelijk. Er zijn plaatsen die niet worden getroffen omdat bepaalde diensten systematisch moeten worden verleend (ziekenhuizen, hulpdiensten, enz.).
Ze worden geactiveerd om een totale stroomuitval te voorkomen, dat wil zeggen een onvoorziene bezuiniging die het hele land zou treffen.
Als het afschakelplan in uw straat wordt geactiveerd, moet u een paar dingen doen voor, tijdens en na het afschakelen.
Voorkom energieverspilling en verminder uw verbruik voordat u het apparaat uitschakelt (haal de stekker uit het stopcontact wanneer de apparaten in stand-by staan, gebruik de grote elektrische kookplaat alleen als het absoluut noodzakelijk is, zet de verwarming lager).
Bereid u voor door uw gsm’s op te laden, eet koud voedsel en zorg voor een noodpakket (kaarsen, radio op batterijen, zaklamp, medicijnen, warme kleding, enz.).
Tijdens de stroomstoring, die doorgaans enkele uren duurt, moet u de apparaten loskoppelen om overspanning bij het herstarten te voorkomen, op de media blijven letten, uw mobiele telefoons alleen gebruiken indien nodig (het netwerk kan overbezet zijn) en een schakelaar in de “aan” -stand om te weten wanneer de stroom terugkeert.
Nadat het afsluiten is voltooid, moet u ervoor zorgen dat niet alles tegelijkertijd weer wordt ingeschakeld, dit voorkomt overbelasting. Controleer de staat van uw eten in de vriezer en in de koelkast en als u dat heeft gebruikt, vul dan uw noodpakket aan voor de volgende black-out.
FAQ : Hoe kan ik black-out voorkomen bij een elektriciteitstekort?
Het wordt aanbevolen om het energieverbruik te verminderen, door tussen 17.00 en 20.00 uur geen gebruik te maken van de grootste en krachtigste elektrische apparaten, en een noodkit klaar te hebben in geval van stroomuitval.
Het wordt aanbevolen om apparaten uit te schakelen om overspanning bij het opnieuw inschakelen te voorkomen, naar de media te luisteren, mobiele telefoons alleen te gebruiken indien nodig, een schakelaar in de “aan”-positie te houden om te weten wanneer de stroom terugkomt, en niet alles tegelijk weer in te schakelen.
Het directe gevolg is een verhoging van de elektriciteitsrekening, omdat wanneer de vraag het aanbod overstijgt, de markt gevoeliger wordt voor prijspieken.