Het Federaal Energiepact is van plan om oliegestookte ketels in 2035 te verbieden. Hoewel er nog niet wettelijk is gestemd, zijn enkele details van belang over de mogelijke gevolgen. Vooral omdat Vlaanderen en Brussel dit verbod nu al willen toepassen, dus vóór 2035. Laten we de oplossingen bekijken.
Verbod op verkoop van oliegestookte ketels
De eerste belangrijke verduidelijking die moet worden gemaakt: het energiepact voorziet het einde van oliegestookte ketels op lange termijn. In 2035 wordt alleen de verkoop van oliegestookte ketels verboden, niet het gebruik ervan.
Gezinnen die deze verwarmingsmethode gebruiken zullen echter ooit hun type verwarming moeten veranderen. Dit zal bepaalde kosten met zich meebrengen. Toch adviseren we om nu al over te schakelen om te voorkomen dat u binnenkort meer betaalt voor de brandstof.
Zoals hierboven reeds vermeld, dreigen huishoudens in Vlaanderen en Brussel vóór 2035 door deze maatregel getroffen te worden. Deze 2 gewesten plannen inderdaad een verbod op de verkoop van olieketels eerder dan 2035.
Vlaanderen wil het verbod vanaf 2021 toepassen op nieuwbouw of zelfs grootschalige renovaties. Voor andere woningen blijft de datum 2035 relevant. Brussel van zijn kant heeft de datum 2025 bepaald voor elk type gebouw met een voorziene premie tot dan.
Schakel over op gas
Een eenvoudige oplossing voor veel huishoudens zou zijn om over te schakelen op gas. Onder andere omdat de leidingen en radiatoren van de oude systemen hiervoor eenvoudig worden hergebruikt worden.
Wel is het noodzakelijk om de prijs van het wisselen van de ketel (minimaal € 3.500, -) en een aansluiting op het aardgasnet (prijs varieert per distributienetbeheerder) mee te rekenen.
U zult er ook voor moeten zorgen dat u uw stookolietank verwijdert of deze door een erkende technicus met zand of organisch schuim laat vullen. De prijs van gas kan echter van moment tot moment dramatisch variëren.
Soms is een gasverbinding gewoonweg onmogelijk. Dit is het geval bij ongeveer 35% van de Belgen. Deze huishoudens zijn bang om terug te moeten schakelen naar een duurdere elektrische verwarming. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen.
Hernieuwbare energie
Onder hernieuwbare energiebronnen is de optie van verwarmen op brandhout en hout pellets onder andere een mogelijkheid.
De pellet heeft het voordeel dat hij minder wordt beïnvloed door prijsvariaties in de markt. De installatiekosten zijn relatief hoog en variëren, afhankelijk van uw keuze voor een ketel of een pellet kachel.
Op de lange termijn blijft deze manier van verwarmen verreweg de meest economische en duurzame. Om de efficiëntie van dit type verwarming te optimaliseren, moet u ervoor kiezen om kwaliteitspellets te kiezen.
Andere opties
Daarnaast heeft u nog andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld lucht / water warmtepompen, aangesloten op de reeds aanwezige verwarmingsbuizen. Afhankelijk van het model kost dit ongeveer € 14.000,-
Er zijn ook gastanks boven of onder de grond, maar die gebruiken geen aardgas maar propaan.
FAQ : Het einde van oliegestookte ketels in 2035?
Het federale energiepact voorziet in een verbod op de verkoop van stookolieketels in 2035, maar niet op hun gebruik.
Vlaanderen plant de verkoop van stookolieketels te verbieden vanaf 2021 voor nieuwe bouw of grootschalige renovaties, en Brussel heeft de datum vastgesteld op 2025 voor alle soorten gebouwen met een premie overwogen voor de jaren 2021 tot 2025.
De alternatieve oplossingen voor een stookolieketel zijn overstappen naar gas, hernieuwbare energieën zoals brandhout of houtpellets, en lucht/water warmtepompen met hoge temperatuur.
Overstappen naar gas kan duur zijn, brandhout is een schone en hernieuwbare energiebron, maar de installatie is relatief groot, en lucht/water warmtepompen met hoge temperatuur kunnen duur zijn afhankelijk van het model.