Pellets zijn geperste houtkorrels. Ze worden vaak beschouwd als een ecologisch en economisch alternatief voor fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas.
Hun gebruik is zeer wijdverbreid in België, zowel voor huishoudelijke verwarming als voor energieproductie. In feite zijn pellets een populair middel geworden voor centrale verwarming thuis of in de industrie.
Daarnaast heeft de Belgische regering enkele maatregelen genomen om de adoptie ervan als alternatieve energiebron aan te moedigen.
In 2018 lanceerde dit West-Europese land een actieplan voor biomassa.
Het doel hiervan is het gebruik van op biomassa gebaseerde hernieuwbare energieën, inclusief pellets, te promoten.
Het plan omvat belangrijke maatregelen. De volgende paragrafen vertellen u er meer over.
Subsidies voor de installatie van pelletverwarmingssystemen
In België bestaan er subsidies voor de installatie van pellet verwarmingssystemen.
Dit zijn verwarmingssystemen die gebruik maken van houtkorrels als brandstof. Deze financiële steun wordt aangeboden door de verschillende regio’s van het land, elk met hun eigen subsidieprogramma’s en voorwaarden.
Bijvoorbeeld, in het Waals Gewest is er een programma genaamd “Ecopack+“.
Dit programma biedt subsidies voor isolatiewerken en de installatie van verwarmingssystemen die gebruik maken van hernieuwbare energieën, inclusief pelletverwarmingssystemen.
In het Vlaams Gewest zijn er ook subsidies voor de installatie van pelletverwarmingssystemen en voor andere maatregelen ter bevordering van de energie-efficiëntie.
Ze kunnen een aanzienlijk deel van de installatiekosten dekken. Dit initiatief maakt de installatie van een pelletverwarmingssysteem betaalbaarder voor huiseigenaren.
Het is bekend dat de voorwaarden en bedragen van de subsidies variëren afhankelijk van verschillende criteria.
Om slechts enkele voorbeelden te noemen: de grootte van het verwarmingssysteem, de energieprestatie van de woning en het type houtpellets dat wordt gebruikt.
Het wordt daarom aanbevolen om informatie in te winnen bij de bevoegde autoriteiten van uw regio om de beschikbare voorwaarden en subsidies te kennen.
Fiscale incentives voor bedrijven die pellets gebruiken als energiebron
Er zijn meerdere maatregelen ingevoerd om het gebruik van dit soort hernieuwbare brandstof aan te moedigen, waaronder:
- De verlaging van de BTW: houtpellets die gebruikt worden voor verwarming genieten van een verlaagde BTW van 6% in België, in tegenstelling tot 21% voor fossiele brandstoffen zoals gas en olie.
- De belastingkrediet: bedrijven die inzetten op pellets voor hun verwarmingssysteem kunnen genieten van een belastingkrediet van 40% op de aankoop- en installatiekosten van hun systeem.
- De subsidies: de Belgische overheid biedt subsidies aan bedrijven die investeren in verwarmingssystemen met houtpellets. Deze financiële steun kan tot 30% van de aankoop- en installatiekosten dekken.
Deze fiscale stimulansen hebben als hoofddoel bedrijven aan te moedigen hun koolstofvoetafdruk te verminderen en over te schakelen op meer duurzame energiebronnen.
Houtpellets worden gezien als een schoner en meer ecologisch alternatief voor fossiele brandstoffen omdat ze minder CO2 uitstoten wanneer ze verbrand worden.
Bovendien hangen deze fiscale stimulansen af van de regio in België. Zo hebben bedrijven in Wallonië bijvoorbeeld de mogelijkheid om een premie te krijgen voor de installatie van een pelletverwarmingssysteem.
En in Vlaanderen kunnen ze een warmtebonus verkrijgen voor pellet-warmtekrachtkoppelingsprojecten.
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik van pellets als energiebron moeten dus informatie inwinnen bij de lokale fiscale en milieuautoriteiten.
Daar kunnen ze meer te weten komen over de beschikbare fiscale stimulansen in hun regio.
Bewustmakingscampagnes om het gebruik van pellets aan te moedigen
In België zijn dit soort campagnes vrij gewoon. Over het algemeen zijn ze bedoeld om mensen te informeren over de voordelen van pellets ten opzichte van andere energiebronnen.
Ze benadrukken vooral de lage kosten in vergelijking met die van fossiele brandstoffen, evenals hun hoge energie-efficiëntie en hun lage milieu-impact.
Vaak worden deze initiatieven geleid door overheidsorganisaties, milieuverenigingen en verenigingen van de pelletindustrie.
Het kan de vorm aannemen van reclamespots op televisie en in kranten, brochures en flyers die in winkels en op beurzen worden verspreid.
Het kan zich ook uiten in de vorm van conferenties en seminars voor huiseigenaren en professionals uit de industrie.
Enkele van de meest populaire bewustmakingscampagnes zijn:
- De campagne “Verwarm met hout”: gelanceerd door de regio Wallonië, deze was bedoeld om burgers bewust te maken van het gebruik van hout als een hernieuwbare energiebron. Pellets werden gepresenteerd als een ecologisch en economisch alternatief voor traditioneel brandhout.
- De campagne “Pellets, de oplossing voor uw verwarming”: gelanceerd door de werkgroep “Hout-Energie” van de Waalse Federatie van Landbouw, deze was bedoeld om burgers te informeren over de voordelen van pellets ten opzichte van andere energiebronnen. Praktische informatie werd verstrekt, in het bijzonder over de verschillende soorten pellets op de markt en de criteria die in overweging moeten worden genomen bij het kopen van een pelletkachel.
- De campagne “Hernieuwbare Warmte”: gelanceerd door de Belgische federale regering, deze was bedoeld om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te promoten, inclusief pellets. Er werd informatie verstrekt over de verschillende soorten hernieuwbare energie die beschikbaar zijn. De milieu- en economische voordelen van het gebruik ervan werden ook besproken.
Een certificering voor pellets, de enplus certificering
Onder de certificeringen voor houtpellets is er de ENplus-certificering, een kwaliteitscertificeringssysteem voor houtkorrels. Het wordt gebruikt in België en andere Europese landen om de kwaliteit van houtpellets voor verwarming en markttransparantie te garanderen.
Het werd in 2010 gecreëerd door de European Pellet Council (EPC) en werd ontwikkeld in samenwerking met de belangrijkste Europese organisaties in de hout- en biomassa-sector.
ENplus is een vrijwillige Europese certificering die wordt toegekend aan productie- en distributiebedrijven van houtpellets die voldoen aan de kwaliteitsnormen die in het certificeringssysteem zijn gespecificeerd.
Bedrijven met ENplus-certificering zijn verplicht om de kwaliteitsnormen in termen van productie en opslag van de pellets alsook hun levering na te leven.
Daardoor zijn ENplus-gecertificeerde houtpellets van hoge kwaliteit en vrij van onzuiverheden. Ze hebben een optimale dichtheid en vochtgehalte.
Door het gebruik van ENplus-gecertificeerde houtpellets kunnen gebruikers erop vertrouwen dat de houtkorrels die ze gebruiken voor hun verwarmingssysteem van kwaliteitshout zijn gemaakt.
Deze hebben de bijzonderheid dat ze efficiënt branden en de emissies van fijne deeltjes verminderen.
Een systeem van groenecertificaten om de productie van energie uit biomassa aan te moedigen
In België is het systeem van groenecertificaten een ondersteuningsmechanisme voor de productie van hernieuwbare energie, inclusief biomassa.
Producenten van elektriciteit uit biomassa ontvangen groenecertificaten voor elke MWh (megawattuur) geproduceerde elektriciteit.
Deze worden vervolgens verkocht aan elektriciteitsleveranciers die hernieuwbare energiedoelstellingen moeten halen om te voldoen aan nationale en Europese normen.
Elektriciteitsleveranciers kunnen ze ook kopen van buitenlandse producenten als het voor hen onmogelijk is om voldoende op de nationale markt te kopen.
Het aantal groenecertificaten dat wordt toegekend voor elke MWh geproduceerde elektriciteit hangt af van verschillende factoren.
Hierbij wordt vooral gekeken naar de gebruikte hernieuwbare energiebron, de energieproductietechnologie en de ingebruiknamedatum van de installatie.
In België wordt het systeem van groenecertificaten beschouwd als een succes omdat het heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de productie van hernieuwbare energie in het land.
Het is echter ook bekritiseerd omdat het te kostbaar zou zijn voor de elektriciteitsconsumenten, die een premie moeten betalen om het systeem te ondersteunen.
Het vaststellen van strenge normen voor de uitstoot van deeltjes door pelletverwarmingssystemen
Dit is een essentiële maatregel om de luchtkwaliteit in België te beschermen. Deeltjes uitgestoten door pelletverwarmingssystemen dragen bij aan luchtvervuiling.
Ze hebben negatieve effecten op de menselijke gezondheid (ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen) en het milieu.
De strenge normen ingesteld door de Belgische overheid beperken de impact van deze emissies.
Ze dragen ook bij aan de promotie van milieuvriendelijkere verwarmingssystemen.
Bovendien moedigen ze de adoptie van duurzame praktijken aan voor de productie en het gebruik van brandstoffen.
Deze regelgeving kan onder meer inhouden:
- Prestatienormen voor verwarmingstoestellen.
- Eisen voor schone verbranding en ventilatie.
- Eisen voor regelmatig onderhoud en inspectie.
Eigenaren van pelletverwarming apparatuur moeten zich bewust zijn van deze regelgeving en ervoor zorgen dat hun apparatuur voldoet aan de geldende normen.
Ze moeten ook de aanbevelingen van de fabrikant voor onderhoud en verzorging van hun apparatuur volgen, om minimale emissies en maximale efficiëntie te garanderen.
Uiteindelijk is deze regelgeving een belangrijke stap naar een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst.
FAQ : Governementele steun voor het gebruik van pellets in belgië
De Belgische overheid heeft een actieplan voor biomassa gelanceerd, met subsidies voor de installatie van pelletverwarmingssystemen, fiscale stimulansen voor bedrijven die pellets als energiebron gebruiken en bewustmakingscampagnes om hun gebruik aan te moedigen.
De Belgische regio’s bieden subsidies aan voor de installatie van pelletverwarmingssystemen, waarbij elke regio eigen subsidieregelingen en voorwaarden heeft. De subsidies kunnen een aanzienlijk deel van de installatiekosten dekken.
Bedrijven kunnen profiteren van een verlaagd BTW-tarief, een belastingkrediet van 40% op de aankoopprijs en installatie van hun pelletverwarmingssysteem, en subsidies die tot 30% van de aankoop- en installatiekosten kunnen dekken.
Deze campagnes informeren burgers over de voordelen van pellets in vergelijking met andere energiebronnen, waaronder de lage kosten, de hoge energie-efficiëntie en de geringe milieubelasting.
De ENplus-certificering is een kwaliteitscertificeringssysteem voor houtpellets dat wordt gebruikt in België en andere Europese landen. Het garandeert de kwaliteit van de voor verwarming gebruikte houtpellets en de transparantie van de markt.
Producenten van elektriciteit uit biomassa ontvangen groenestroomcertificaten voor elke geproduceerde MWh elektriciteit. Deze certificaten worden vervolgens verkocht aan elektriciteitsleveranciers, die moeten voldoen aan doelstellingen voor hernieuwbare energie om te voldoen aan nationale en Europese normen.
De strikte normen omvatten prestatienormen voor verwarmingstoestellen, eisen voor schone verbranding en ventilatie, en eisen voor regelmatig onderhoud en inspectie. Deze regelgevingen zijn bedoeld om de impact van deeltjesemissies te beperken en milieuvriendelijkere verwarmingssystemen te bevorderen.