U heeft vast en zeker gehoord van het risico van elektriciteitstekorten waarmee ons land deze winter wordt geconfronteerd. Hoe kan zo’n tekort tegenwoordig ontstaan?
Omdat elektriciteit slechts in zeer kleine hoeveelheden kan worden opgeslagen moet het worden geproduceerd en vervoerd op het moment van consumptie.
Om dit te laten werken, moet er een constante balans tussen productie en consumptie zijn. Dit saldo wordt beheerd door Elia, de netbeheerder in België.
Momenteel is slechts 1 van de 7 kernreactoren functioneel, zowel door lang van te voren gepland onderhoud als door onvoorziene gebeurtenissen.
Aangezien kernenergie in België doorgaans 50% tot 55% van de elektriciteit levert, bestaat het risico dat het bij een koudegolf opraakt.
Kernreactoren bieden doorgaans 6000 MW (1 MW = 1 miljoen watt), terwijl de output momenteel slechts 1000 MW is. In de winter is de elektriciteitsbehoefte groter, zowel voor verwarming als voor verlichting, en kan alleen al in november oplopen tot 125.000 MW.
België zal in november echter pas 9.200 MW kunnen produceren (dankzij kernenergie, gascentrales en turbines).
Om dit tekort aan te vullen, kan België rekenen op de hulp van zijn Franse en Nederlandse buren, tot een maximum van 4.500 MW.
Als het echter erg koud zou zijn, kan importeren ingewikkelder zijn dan verwacht, aangezien deze landen deze elektriciteit zelf nodig zullen hebben en wellicht ook zelf hun toevlucht moeten nemen tot import.
Daarnaast zijn er fysieke limieten aan de hoeveelheid elektriciteit die kan stromen op hoogspanningslijnen tussen verschillende landen.
Bij een reëel tekort moet erop worden gelet dat er geen black-out ontstaat. Hiervoor zal een afschakelplan worden opgesteld, waarbij bepaalde gemeenten op hun beurt van het netwerk worden afgesneden.
Burgers zullen tijdens de koudste dagen ook hun consumptie moeten verminderen tussen 17.00 uur en 20.00 uur. De elektriciteitsrekening voor bewoners zal waarschijnlijk ook stijgen.
De burger kan het risico van een tekort gemakkelijk achterhalen via de website of app van Elia, die binnen 7 dagen een groene, oranje, rode of zwarte indicator bevat over de elektriciteitssituatie
FAQ : De risico’s van electriciteitstekort deze winter
Er is een risico op stroomtekort in België deze winter vanwege de lage productiecapaciteit (momenteel is slechts 1 van de 7 kernreactoren operationeel) en de hoge vraag naar elektriciteit in de winter voor verwarming en verlichting.
België kan rekenen op hulp van zijn Franse en Nederlandse buren, maar er zijn fysieke grenzen aan de hoeveelheid elektriciteit die tussen verschillende landen kan circuleren. In geval van een tekort zal een afschakelplan worden geïmplementeerd om bepaalde gemeenten van het elektriciteitsnet te halen.
Burgers kunnen zich informeren over het risico op stroomtekort in België via de website of de app van Elia, die een indicator bevat voor de elektrische situatie voor de komende 7 dagen. Burgers zullen ook hun elektriciteitsverbruik moeten verminderen tijdens de piekuren in geval van een tekort.