Pellet verwarming wint aan populariteit bij huishoudens in Europa. Maar weet u waar deze aangenaam warme bolletjes vandaan komen? Hoe ontwikkelde de sector zich voordat deze het huidige succes bereikte? Ontdek alles over de geschiedenis van de hout pellets in onze blog.
Ontstaan in de USA
Zoals veel producten zijn pellets afkomstig uit de Verenigde Staten. De oliecrisis in het begin van de jaren zeventig dwong de Amerikaanse autoriteiten om naar de perfecte oplossing te zoeken om de te duur geworden olie te vervangen.
Hun doel was om een ??nieuwe oplossing te hebben die betaalbaar zou zijn en in grote hoeveelheden beschikbaar zou zijn.
Toen kwam het idee om afval uit de houtindustrie te recyclen door het samen te persen tot kleine, compacte pellets. Wetenschappers beseften al snel dat dit een ongebruikelijke brandstof was, het had inderdaad een hoge energiedichtheid en een homogene verbranding.
Deze ontdekking maakte de pellet erg aantrekkelijk als alternatief voor fossiele brandstoffen. Zo zag in 1983 de eerste pelletkachel het levenslicht en werden deze kachels op grote schaal op de markt gebracht.
Europa volgt
In Europe volgen al snel als eerste de Scandinavische landen die pellets gebruikten als brandstof. In het begin van de jaren negentig begon Zweden op een milieuvriendelijke manier pellets als brandstof te produceren en te gebruiken.
Tegenwoordig wordt ongeveer 60% van de Zweedse huizen verwarmd met pellets. In 1997 werd in Oostenrijk de eerste pelletketel gemaakt.
Een automatisch systeem dat gebruiksgemak biedt, waardoor pellets behoorlijk concurrerend zijn met stookolie of gas. Daarna heeft de sector zich verder ontwikkeld in veel Europese landen zoals België, Frankrijk, Duitsland en Italië.
Het succes van deze markt is zodanig dat aan het begin van het nieuwe millennium wekelijks een nieuwe fabriek haar deuren opende.
Het succes
Waarom zijn pellets zo succesvol? Zoals eerder vermeld, vertegenwoordigt de pellet een ecologische, economische en lokale brandstof. Deze brandstof wint dus biomassa terug die anders nutteloos zou zijn.
Daarnaast blijft deze brandstof neutraal in CO2-uitstoot en draagt daarmee bij aan de reductie van broeikaseffect. Er zijn zoveel redenen om over te schakelen op pellet verwarming dat het geen wonder is dat deze brandstof wereldwijd zo succesvol is.
De toekomst
Omdat steeds meer huishoudens zich zorgen maken over hun ecologische voetafdruk, lijkt de belangstelling voor pellets elk jaar toe te nemen. Volgens sommige prognoses zou de vraag naar pellets de komende jaren zelfs met 4% of 6% moeten toenemen.
Eén ding is zeker, pellet als duurzame brandstof is inmiddels een blijver in de markt en de toekomst ziet er rooskleurig uit.
FAQ : De geschiedenis van pellets als verwarmingsbrandstof
De oliecrisis van de jaren 1970 zorgde ervoor dat de Amerikaanse autoriteiten op zoek gingen naar alternatieven voor dure olie, wat leidde tot het maken van pellets uit houtindustrieafval.
De eerste pelletkachel werd in 1983 in de Verenigde Staten ontwikkeld, nadat het potentieel van pellets als alternatief voor fossiele brandstoffen werd ontdekt.
Pellets werden in het begin van de jaren 1990 geïntroduceerd in Europa, met Zweden dat begon met de productie en het gebruik van pellets vanuit ecologische overwegingen. Later, in 1997, werd de eerste pelletketel ontwikkeld in Oostenrijk.
Pellets zijn populair vanwege hun ecologische, economische en lokale aard. Ze geven ongebruikte biomassa een nieuwe waarde, hebben neutrale CO2-emissies en helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.