Wanneer u besluit om van verwarmingsmethode te veranderen en voor pellets te kiezen, ontstaat de keuze tussen een verwarmingsketel en een pellet kachel.
Waar plaatst u uw pellet silo?
Allereerst moet u precies kiezen waar u uw nieuwe pellet silo gaat plaatsen. Deze moet goed bereikbaar zijn voor de vrachtwagens die uw silo komen vullen. De installatie moet idealiter plaatsvinden in een ruimte met een buitenmuur, zodat er plaatsen kunnen worden toegevoegd voor de vul- en zuigleidingen.
De afstand tussen uw silo en uw pellet ketel hangt voornamelijk af van uw ketel. Als deze een zuig toevoersysteem heeft kunt u uw silo tot 15m van de ketel plaatsen, anders moet u tevreden zijn met een afstand maximaal 2 meter. Zorg er ten slotte voor dat de ruimte waar de silo zich bevindt vrij is van vocht, de grootste vijand van houtpellets.
Welke maat pellet opslag?
Om de benodigde maat voor uw silo te kunnen berekenen, heeft u een schatting van het jaarlijkse brandstofverbruik nodig. Professionals raden zelfs aan om een ??silo te installeren die het equivalent van één jaar pellet verbruik kan bevatten. Ter informatie: dit vertegenwoordigt ongeveer 6 ton / 600 kilo voor een huis van gemiddelde grootte (wat gelijk is aan plus of min 10 m³).
Welke criteria zijn er voor pellet opslag?
Bij de keuze van uw silo zijn twee kenmerken erg belangrijk; dichtheid en weerstand. Een goed luchtdichte silo voorkomt dat stof zich vermengt met uw pellets. Om dit onaangename probleem te voorkomen, kunt u ook een waterdichte afdichting rond de randen van de deur aanbrengen.
Vergeet tenslotte niet dat de pellets een bepaald gewicht hebben: 1m³ komt overeen met ongeveer 650 kg. Daarom moet uw silo zeer resistent zijn om elk risico op ongevallen te voorkomen.
Zorg er ten slotte voor dat u hout pellets van topkwaliteit gebruikt als brandstof! Met deze houtpellets kunt u het rendement van uw pellet verwarming optimaliseren.
FAQ : Alles wat u moet weten over het plaatsen van een pellet silo
Een pelletbunker moet worden geïnstalle alleerd op een plaats die gemakkelijk toegankelijk is voor leveringswagens, bij voorkeur met een buitenmuur voor de vul- en zuigbuizen. De afstand tussen de bunker en de ketel hangt af van het toevoersysteem van de ketel, en de ruimte moet vochtvrij zijn om de kwaliteit van de pellets te behouden.
De grootte van een pelletbunker moet voldoende zijn om de brandstofbehoefte van een jaar te bevatten. Bijvoorbeeld, een gemiddeld huis heeft ongeveer 6 ton pellets per jaar nodig, wat overeenkomt met een volume van 10m³ voor de bunker.
De essentiële criteria voor een pelletbunker zijn waterdichtheid en sterkte. Een waterdichte bunker voorkomt dat stof zich mengt met de pellets, terwijl een stevige structuur nodig is om het gewicht van de houtpellets te dragen (1m³ pellets weegt ongeveer 650 kg). Het wordt ook aanbevolen om ultra premium kwaliteitspellets te gebruiken om het rendement van de verwarming te optimaliseren.